I. Proteinin yararları
II. Protein kaynakları
III. Ne kadar proteine ihtiyacınız var?
IV. Kilogram kaybı için protein
V. Kas kazanımı için protein
VI. Vejetaryenler ve veganlar için protein
VII. Protein takviyeleri
VIII. Oldukca fazla proteinin yan tesirleri
IX. Protein mitleri
Sıkça Sorulan Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Gurme tarifler | Tariflerimizin tamamı leziz ve kaliteli malzemelerle hazırlanıyor. |
Protein mutluluğu | Tariflerimizin tamamı protein açısından zengindir, bu sayede ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz. |
Yemek pişirme becerilerinizi geliştirin | Tariflerimiz yiyecek pişirme becerilerinizi bir üst seviyeye taşımanıza destek olacak. |
Sıhhatli pişirme | Tariflerimizin tamamı sıhhatli olup, tam, işlenmemiş malzemelerle hazırlanmıştır. |
Rahat tarifler | Tariflerimizin tamamı kolayca uygulanabilir olduğu için, yoğun geçen hafta sonlarında bile hazırlayabilirsiniz. |
Proteinin yararları
Protein, dokuların oluşturulması ve onarılması, metabolizmanın düzenlenmesi ve hormon üretimi şeklinde pek oldukca vücut fonksiyonunda dirimsel rol oynayan temel bir besindir.
Protein bununla birlikte bir enerji deposudur ve yemekten sonrasında kendinizi tok ve doyum olmuş hissetmenize destek olabilir.
Protein tüketmenin yararlarından bazıları şunlardır:
- Sıhhatli bir kiloyu korumak
- Kas dokusunun oluşturulması ve onarılması
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek
- Hormon üretimi
- Metabolizmayı düzen
Beslenmenizde kafi protein almıyorsanız bitkinlik, halsizlik, kas kaybı şeklinde emareler yaşayabilirsiniz.
Yetişkinler için tavsiye edilen günlük protein alımı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Sadece aktifseniz yahut zayıflamaya çalışıyorsanız daha çok protein tüketmeniz gerekebilir.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklardan protein alabilirsiniz.
Bol bol protein içeren sıhhatli bir rejim yürütmek sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kas dokusu oluşturmanıza ve onarmanıza, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve hormon üretmenize destek olabilir.
III. Ne kadar proteine ihtiyacınız var?
İhtiyacınız olan protein miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlıdır. Amerikalılar için 2015-2020 Beslenme Kılavuzları yetişkinlerin vücut ağırlığının kilogramı başına günde 0,8 gram protein almasını önermektedir. Bu, 150 poundluk (68 kilo) bir yetişkinin günde ortalama gram protein alması gerektiği anlama gelir.
Sadece birtakım kişilerin bundan daha çok proteine ihtiyacı olabilir, sözgelişi sporcular, gebe bayanlar ve bir yaralanmadan kurtulan kişiler. Ne kadar proteine ihtiyacınız olduğu için güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.
İşte beslenmenizde kafi proteini alabilmeniz için birtakım ipuçları:
- Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar şeklinde muhtelif protein açısından varlıklı besinler tüketin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin; bundan dolayı tam tahıllar rafine tahıllara nazaran daha çok protein ihtiva eder.
- Yemeklerinize ve atıştırmalıklarınıza yoğurt, süzme peynir yahut kuruyemiş şeklinde bir protein deposu ilave edin.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli ve kuvvetli kalmak için ihtiyacınız olan proteini rahatlıkla alabilirsiniz.
IV. Kilogram kaybı için protein
Protein kg kaybı için mühim bir besindir. Kendinizi tok ve doyum olmuş hissetmenize destek verir, bu da genel hatlarıyla daha azca kalori almanıza destek olabilir. Protein ek olarak kas hacmi meydana getirmeye ve korumaya destek verir, bu da metabolizmanızı hızlandırabilir ve yağ yakmanıza destek olabilir.
Zayıflamaya çalışıyorsanız, diyetinizde kafi protein aldığınızdan güvenli olmanız önemlidir. Protein için tavsiye edilen günlük alım, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Mesela, 1 pound ağırlığındaki bir kadının günde ortalama gram protein yemesi icap eder.
Rejiminize protein eklemenin birçok değişik yolu vardır. Birtakım iyi protein kaynakları içinde yağsız et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar bulunur. Proteini protein shake’lerinde, barlarında ve tozlarında da bulabilirsiniz.
Diyetinizde kafi protein almakta zorlanıyorsanız, protein takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Protein takviyeleri, fazladan protein takviyesi almanın basit bir yoludur ve zayıflamaya yahut kas oluşturmaya çalışan kişiler için yararlı olabilir.
İşte beslenmenizde daha çok protein almanıza destek olacak birtakım ipuçları:
- Yağsız et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, kuruyemiş ve çekirdek tüketin.
- Kahvaltınıza, öğle yemeğinize ve akşam yemeğinize protein ilave edin.
- Protein tozları yahut smoothieler tüketin.
- Kuruyemiş, çekirdek yahut yoğurt şeklinde protein açısından varlıklı atıştırmalıkları tercih edin.
Bu ipuçlarını takip ederek protein alımınızı kolayca artırabilir ve zayıflama hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
V. Kas kazanımı için protein
Protein, kas hacmi kurmak ve korumak için gereklidir. Protein yediğinizde, vücudunuz bunu amino asitlere ayırır ve bunlar sonrasında yeni kas dokusu kurmak için kullanılır. Ek olarak, protein hasarlı kas dokusunu onarmaya ve kas enerjisini artırmaya destek verir.
Kas hacmi kazanmak istiyorsanız, kafi protein yediğinizden güvenli olmalısınız. Protein için tavsiye edilen günlük alım miktarı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır, sadece kas hacmi kazanmaya çalışan kişilerin bundan daha fazlasını yemesi gerekebilir.
Protein alımınızı artırmanın birçok değişik yolu vardır. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve fasulye şeklinde daha çok protein açısından varlıklı yiyecekler yiyebilirsiniz. Ek olarak protein tozları yahut barları şeklinde protein takviyeleri de alabilirsiniz.
Kas hacmi kazanmaya çalışırken, protein ve karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve mineraller şeklinde öteki besinler açısından varlıklı bir rejim yapmak önemlidir. Ek olarak kafi egzersiz yaptığınızdan güvenli olmalısınız. Bu ipuçlarını izleyerek kas kütlenizi artırabilir ve genel sıhhat ve zindeliğinizi iyileştirebilirsiniz.
VI. Vejetaryenler ve veganlar için protein
Vejetaryenler ve veganlar, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif nebat bazlı besinlerden kucak kucak protein alabilirler:
- Fasulye ve baklagiller
- Kuruyemişler ve tohumlar
- Tofu ve tempeh
- Tam tahıllar
- Yapraklı yeşillikler
Kafi protein aldığınızdan güvenli olmak için, gün süresince muhtelif nebat bazlı yiyecekler yediğinizden güvenli olmak önemlidir. Ek olarak günlük ihtiyacınız olan şeyleri karşılamanıza destek olmak için bir protein tozu yahut takviyesi de kullanabilirsiniz.
Vejetaryen yahut vegan beslenmede kafi proteini iyi mi alacağınız ile alakalı daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
VII. Protein takviyeleri
Protein takviyeleri, rejiminize fazladan protein eklemenin basit bir yoludur. Toz, bar ve shake şeklinde muhtelif formlarda mevcuttur. Protein takviyeleri, kas hacmi kazanmaya, zayıflamaya yahut genel sağlıklarını iyileştirmeye çalışan kişiler için yararlı olabilir.
Protein takviyesi seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Hedefleriniz
- Rejiminiz
- Bütçeniz
Hangi protein takviyesinin sizin için müsait olduğu için güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşün.
Protein takviyelerinin birtakım yararları şunlardır:
- Kas hacmi kazanmanıza destek olabilir
- Zayıflamanıza destek olabilir
- Genel sağlığınızı iyileştirebilir
Protein takviyeleriyle ilişkili risklerden bazıları şunlardır:
- Mide bulantısı, ishal ve kabızlık şeklinde yan etkilere niçin olabilir
- Birtakım ilaçlarla etkileşime girebilir
- Pahalı olabilir
Genel hatlarıyla, protein takviyeleri sağlığınızı ve zindeliğinizi iyileştirmenin güvenilir ve etken bir yolu olabilir. Sadece, ihtiyaçlarınıza müsait doğru takviyeyi kura çekmek ve onu ölçülü bir halde kullanmak önemlidir.
Oldukca fazla proteinin yan tesirleri
Yüksek proteinli bir diyetin birçok faydası olabilirken, oldukca fazla protein tüketmenin ihtimaller içinde yan etkilerinin bilincinde olmak önemlidir. Bu yan etkisinde bırakır şunları içerebilir:
- Böbrek taşı riskinin artması
- Susuz kalma
- Kabızlık ve ishal şeklinde gastrointestinal problemler
- Mide bulantısı ve kusma
- Kas krampları
- Artan tansiyon
- Kemik yoğunluğunda azalma
Yüksek proteinli bir diyetin ihtimaller içinde yan tesirleri hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz, yüksek proteinli bir diyetin sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve yan tesir riskini en aza indirmenin yollarını önerebilir.
IX. Protein mitleri
İnsanların gerekseme duydukları gıdaları almasını engelleyebilecek protein ile alakalı birçok mit vardır. İşte çürütülen en yaygın protein mitlerinden bazıları:
-
Kas inşa etmek için kucak kucak protein tüketmeniz icap eder.
-
Protein bir tek sporcular içindir.
-
Hayvansal protein en iyi protein deposudur.
-
Bitkisel besinlerden kafi proteini alamazsınız.
-
Kas inşa etmek için protein takviyesi gereklidir.
Reel şu ki, bir çok insan takviye almadan rejimlerinden kafi proteini alır. Sadece, sporcular, gebe bayanlar ve bir yaralanmadan iyileşen kişiler şeklinde protein alımını çoğaltması ihtiyaç duyulan birtakım kişiler vardır.
Kafi protein alıp almadığınızdan güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel protein ihtiyacınız olan şeyleri belirlemenize ve ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmanıza destek olabilirler.
S: Proteinin yararları nedir?
A: Protein, kas, kemik ve cilt yapımı ve onarımı da dahil olmak suretiyle birçok vücut fonksiyonu için gereklidir. Ek olarak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek verir ve hormon ve enzim üretiminde rol oynar.
S: Protein kaynakları nedir?
A: Protein et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.
S: Ne kadar proteine ihtiyacınız var?
Her gün gerekseme duyduğunuz protein miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlıdır. Protein için tavsiye edilen rejim ödeneği (RDA), vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Sadece, sporcular yahut zayıflamaya çalışanlar şeklinde birtakım kişilerin daha çok proteine ihtiyacı olabilir.
0 Yorum